Lever som mat får mange til å grine på nesa.

Det er helt uforståelig for meg da jeg alltid har likt kjøttretter med mye saus og løk, og det er vel den mest vanlige måten å servere lever på, med stekt løk og god saus.

Lever er sunt, godt og rimelig. Med andre ord, tre gode grunner til at det burde være å se på de fleste middagsbord i hverdagen. Lever er enkelt å tilberede og så ”kler” den de fleste grønnsaker. Du kan servere kål, blomkål, brokkoli, spinat, gulrøtter og andre rotgrønnsaker til og det smaker god hverdagsmiddag.

Men lever kan også være finmat eller restaurantmat som jeg opplevde det i Russland. Da jeg jobbet der borte i 2004, var jeg så heldig å bo på det beste hotellet i byen og jeg bodde der lengst av oss Akerfolk også. I restauranten hadde de en rett som het Liver a’la Berlin som besto av stekte leverskiver, stekte epleskiver og løk med kokte poteter eller potetmos og en smørsjy. En rett jeg ofte bestilte.

Levereple1

Denne retten var det ikke så vanskelig å kopiere, så jeg tok den med meg hjem til Stavanger og lager meg et godt måltid når jeg får tak i kalvelever.

Rensk leveren for hinner, skjær 12-15mm tykke skiver som vendes i mel og saltes og pepres. Del et eple i skiver og stek det sammen med løken som skal stekes myk i mye smør. Stek leverskivene i noen få minutter på middels varme. Ikke for lenge, heller rosa enn tørr. Serveres med brokkoli og blomkålbuketter som bare har hilst på det kokende vannet.

Enkle og gode ingredienser som utfyller hverandre riktig så smakfullt.

Levereple2

 

Noe jeg lager ved jevne mellomrom er levergryte.

Da lager jeg opp litt slik at jeg kan fryse ned et par tre porsjoner. Gryteretter egner seg godt til nedfrysing og er enkel ungkarsmat eller for den singles kjøkken som kanskje er en mer riktig unisex betegnelse i dag.

Levergryte4

Vi trenger lever, løk, paprika og sjampinjong. Mel, salt og pepper til steking og ordentlig smør.

Levergryte1

Jeg har gryta mi klar, den blir brukt hver dag i det Flabske hjem, og så steker jeg lever porsjonsvis ved siden av samtidig som løk, paprika og sjampinjongen blir stekt i gryta.

Steker du lever i porsjoner kan du velge å lage saus eller koke ut panna mellom hver gang eller koke den ut ved å lage brun saus på smøret du måtte ha igjen eller tilsette stekepanna.

Levergryte2

Ved siden av gryteretten kan du servere hva du måtte ønske, poteter i en eller annen utgave, det samme med pasta eller du kan bruke dampet ris til.

Personlig så foretrekker jeg en rotgrønnsaksmos. Det er meget godt og enkelt å lage og sikkert populært hos unger også.

Levergryte3

Gryteretten blir selvfølgelig litt mykere og rundere med litt fløte i, men det må kaloriinntaket ditt bestemme, da dette er ganske kalorifattig mat uten meieriproduktene.

Husk at lever er bedre rosa enn tørr. Stekes kun noen få minutter på hver side på middels varme.

Bon appétit  :-)

.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende