Ja så banker OL i Vancouver i gang om noen timer.

For ca et år siden satt jeg og bladde på de offisielle sidene til Vancouver OL og så på billettpriser og hva jeg skulle prioritere. Jeg hadde funnet adressen og telefonnummeret til en smukk bekjent som jeg håpet kanskje kunne innlosjere meg et par uker.

Billettene var dyre som vanlig, men langrennsarenaen er overkommelig, det samme er skiskytingen og alpint utenfor hovedtribunen.

Jeg begynte å leke med tanken på en ol-tur igjen, den sjette i rekken avbrutt av et opphold da lekene gikk i Nagano. Jeg hadde faktisk en invitasjon da også, men det passet dårlig med arbeidssituasjonen den gang.

Men dessverre, i år ble det altså ingen tur, da min afrikaferie i sommer tok en god del av mitt reisebudsjett pluss det at jeg ikke visste hvordan beinet mitt ville oppføre seg. Og nå sitter jeg i sofaen med beinet i gips og skal følge med på skjermen i stedet.

Jeg vet ikke hvor mange av dere som har tenkt dere bortover, men det er ikke for seint enda. En kjenning av en kjenning satt i USA og så på åpningen av Lillehammer OL og bestilte billett til gamlelandet innen sendingen var over. Dette skulle han ikke gå glipp av. Og han gjorde det ikke heller. En fantastisk OL-fest i god gammeldags norsk vinter helt på grensen til det tillatte av kuldegrader for våre langrennsløpere.

img182

Jeg startet min OL-karriere i Calgary i 88. Jeg reiste bort direkte fra Tripoli Libya, hvor jeg var på arbeid til Calgary på åpningsdagen. Jeg fløy sammen med prinsen av Holland, han satt bare to seter foran meg til venstre på flyet og vi snakket faktisk litt skøyter sammen i ti femten minutter. Man treffer interessante folk når man flyr business class.

img192

Jeg ble hentet av min gode venn Dennis og på veien hjem til han kommer vi faktisk til løypa for ”The Olympic Torch” sin vei til åpningen. Så vi får med oss det også faktisk. Og ikke nok med det, så var det et official olympic ticket office like bortenfor der vi stoppet, så jeg kjøpte med meg noen billetter i samme slengen. Noen ishockeykamper, langrenn, hopp og slalom.

img209

Hockey i Calgary Saddledome måtte jeg bare få med meg og Dennis og jeg gikk på åpningskampen til Canada – Polen og Norge – Tsjekkia noen dager seinere.

img207

Fantastisk stemning på åpningskampen og jeg fikk se mine Tsjekkiske helter mot mitt eget nasjonale lag. Store opplevelser det.

img211

Jeg ble jo selvfølgelig godt kjent med ei dame, nyskilt som jeg var og Barb og jeg tilbrakte nesten hele OL sammen. Hun tok seg liksågodt fri en uke fra jobben. Slik innstilling liker vi.

img203

Vi flyttet på hotell til Banff hvor det var kortere til Canmore hvor langrennsøvelsene ble avholdt og litt nærmere god norsk ol-stemning på Banff Springs hotell hvor blant annet Vaselina Bilopphøggers var. Jeg kjente jo godt til dem da jeg hadde bodd åtte år på Gjøvik.

img204

Når man er på en tur til et så stort idrettsarrangement, er det viktig å få med seg litt andre ting enn bare idrett og medaljer, så Barb og jeg tilbrakte et par dager oppe i Sunshine Village på ski og hot-tubs om kvelden.

img197

Stemningen var stor i hesteskoen på skiarenaen, men det var for det meste nordmenn som sto for den selv om det var finner og svensker som vant. Barb og søsteren ble skikkelig Norge fans etter hvert og syntes det var artig med så mange av ”The swedish cook” på samme sted.

img206

The Chief traff jeg for første gang i Calgary og har siden truffet han på Lillehammer og i Salt Lake City. Jeg tror han er fra Hokksund, så hvis noen vet det, så må de gjerne legge igjen noe om det i en kommentar.

img178

På Lillehammer ble det jo flott OL-stemning. Massevis av folk og god gammeldags norsk vinter med kuldegrader så det holdt. Men ei god gammeldags floke holdt liv i oss sammen med noen gyldne dråper på innerlomma.

img183

Da Koss gikk titusen hadde jeg egentlig billett til en hockeykamp, men ble værende inne på denne puben og overvære en av de mest fantastiske idrettsprestasjoner vi hadde sett til da. Ikke ei runde over 32 og jeg husker for hver runde så gikk halvliterne opp mot taket for hver passering.

img180 copy

Jeg møtte denne fargerike jenta her da og vi var det store fargerike fotoobjektet den dagen.

img181

Ellers så var det mye toppluer, flagg og tradisjonelle norske vinterklær å se på arenaene. Et flott skue.

img179

I Salt Lake City ble jeg hentet av en god venn jeg hadde møtt seks år tidligere på tur i Australia. Larry og Cindy ba meg over til Salt Lake og jeg fikk låne deres leilighet i sokkeletasjen og kjøleskapet var fylt opp til randen da jeg ankom. En fantastisk service og et utolig hjelpsomt vertskap. Larry var vollunteer i transporten og Cindy i et medic-team.

Larry og hans sjef fikset meg bra transport noen dager helt til jeg ble stoppet av politiet da jeg trengte akredditering for den transporten som jeg tok til de forskjellige arenaene. Sjefen til Larry var norsk og sjef for helle transportavviklingen selv om han hadde en amerikansk direktør over seg. Han sto også for transporten på Lillehammer.

img165 copy

OL i Salt Lake City er det beste jeg har vært på av de fem jeg har besøkt. Det var fantastiske arenaer både ute og inne og så hadde vi fantastisk vær det meste av tiden og så tok vi drøssevis med medaljer. Jeg fikk med meg alle gullene bortsett fra Curlingen og Kari Traa sin fra første dagen. Helt fantastisk var det. Bjørndalen var jo den store med fire gull,

img164 copy

Kjetil Andre likeså,

img163 copy

Lasse var jo kongen av Vail noen år før.

img174 copy

De norske langrennsløperne fikk bank av en juksemaker i noen øvelser, men fikk gullene de fortjente noe seinere.

img161 copy

Stafettlaget kom øverst på pallen igjen etter en meget spennende avslutning

img162 copy 

og Bente Skari fikk sitt velfortjente gull

img167

og Thomas Alsgård viste at man ikke behøvde å jukse for å vinne.

MedalsPlaza01

En helt fantastisk tid i vårsola oppe i Wasatch foothills og om kvelden nede på The Olympic Plaza.

Jeg hadde store forventninger til Torino-OL også, men ikke så høye som det norske media hadde. Kameraten min Øyvind som i sin ungdom var amerikansk collegemester i kombinert hopp og jeg, hadde leid oss en hybel i den franske byen Briancon hvor det gikk offisiell olympisk transport til arenaene i Italia på andre siden av alpepasset.

DSCF0632 copy

Vi hadde kjøpt oss en del billetter på forhånd og skulle få med oss det meste på skiskytterarenaen, langrennsarenaen og i alpinanlegget. Ja og på vertshusene selvfølgelig.

DSCF0599 copy

Det var sørgelige greier med bortsmurte utøvere på paradegrenen 15km klassisk hvor de ble regelrett løpt i senk. Men vi hadde godt mot, flaskefor i sekken og flagget vaiende.

DSCF0592 copy

Om kvelden holdt vi omsetningen til Eden bar i Briancon oppe og stemningen var det ingenting å si på. Vi hadde to dager med golf nede i Provence for litt avkobling før vi satte inn innspurten for de siste dagene.

DSC00075 copy

Jeg traff på flere som jeg hadde møtt i Salt Lake, blant annet en viss konserneier fra Molde, men jeg skal være grei mot han og ikke legge ut bilder av oss fra ølteltet ved skiskytterarenaen. Men Øyvind tok et flott bilde av han og ”I” sammen. Han savner nok samtalene våre i Vancouver ;-)

DSCF0627 copy

Jeg kunne jo noen få fraser på russisk og det er nok til å komme i hyggelig prat med andre olympiere som er der for å ha det kjekt.

DSCF0579 copy

Vi hadde en flott tur og traff mange hyggelige mennesker både i Italia og Frankrike, men det tar på når man ikke er ungdom lenger og Øivind sov godt da vi cruiset gjennom Tyskland på vei hjem.

DSCF0605 copy

Til dere som vil oppleve en fantastisk vinterferie, kan jeg anbefale et vinter-ol. Det er ikke for seint å dra til Vancouver enda og det er massevis av billetter igjen til de nordiske grenene. Lei dere en bobil hvis dere ikke får hotell, det blir ikke noe dyrere.

DSCF0616 copy

Jeg har ikke vært på mitt siste vinter-ol. Neste gang er det i Russland og dit skal jeg så lenge helsa holder som vi sier.

DSCF0587 copy

Håper dere får noen fine dager foran skjermen og at vi får noe å juble over. Jeg tror på 6 gull, 8 sølv og 10 bronse, men håper selvfølgelig på at det blir fordelt i omvendt rekkefølle av hva jeg har gjort.

Godt OL til dere alle!

:-)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende