Når jeg skal presentere min fødeby, Sandefjord …………

for bloggerne i et NIB-innlegg, må jeg prøve å gjøre det så strukturert og presentabelt som mulig slik at Sandefjord står frem som en by man gjerne vill besøke. De fleste har jo hørt om byen og vet hvor den ligger og forbinder den med sommer og sjøliv. Har man noen år på baken så vet de fleste at det i mange tiår var en av de viktigste byene innen shipping i Norge og tenker man hvalfangst, så var det den viktigste i verden.

Vel, slik ser altså byen og fjorden ut fra boligen til han som kanskje har betydd mest for shippingen i Sandefjord, nemlig Anders Jahre. Flott utsikt!

Anders, som han alltid har blitt omtalt som, var en sjenerøs mann når det gjaldt å donere til utbyggingsprosjekter i Sandefjord.

 

Han donerte nesten alt til byggingen av rådhus, kino og teater og et flott bibliotek som sto ferdig i 1975.

 

Undertegnede breiflabb var så heldig å være med på å sette ut byggeakser eller koordinatsystemet for byggverket sammen med ingeniør Ivar Sandvik i 1973. Som vi ser så ble det flotte vinkler og flater ut av det.

Her ser vi Hjertnes Amfi som er friluftscene. Kino og teatersal ligger bak til høyre mens bak til venstre ser vi deler av et flott bibliotek.

Kulturbyggene her har et fellesnavn etter den gamle gården som hadde grunnen hvor Hjertnes og rådhuset i dag ligger. Lenger vest ligger et skogsområde som heter Hjertnesskauen hvor undertegnede lekte cowboy og indianer som guttunge.

Teglsteinen som ble brukt til rådhus og kulturbygg er mye lik den som ble brukt på Park Hotel nesten tyve år tidligere og tar jeg ikke helt feil, så hadde vel Anders noe og gjøre med det også tror jeg.

I de tre øverste etasjene der lå rederikontoret til Kosmos og Hvalfangstens Hus.

Det er ikke like imponerende i oppgangen der i dag, men noen rederikontorer for Jørgen Jahre ser vi det er og tydligvis har Cadillac’en med privatsjåfør blitt byttet ut med et sunnere alternativ.

Men minnene fra en svunnen tid blir fort tatt fram når man ser en hvalkjeft ramme inn og lage en flott inngang til Park Hotel og det som en gang var Hvalfangstens Hus og rederiet Kosmos.

Vandrer vi over til andre siden av byen, litt på skrått oppover mot og over torget så kommer vi til et unikt museum som er verdt et besøk. Nemlig Hvalfangstmuseet.

Inngangen er oppe ved skiltet vi ser bak bjørnen. Videre ser vi en hvalklo som de brukte å dra hvalen opp på dekk på kokeriet. Museets opprinnelige inngang ser vi her på nordsiden av det første museumsbygget med to harpunkanoner som voktere av inngangen.

Det ble i sin tid skjenket Sandefjord kommune av Konsul Lars Christensen, hovedaksjonær i hvalfangstselskapene Odd og Ørnen som utgjorde hoveddelen av rederiet som senere ble hetende Thor Dahl. Her ser vi fra museet og en skytter som er i aksjon. En dyktig hvalskytter var en rik og mektig mann i Sandefjord. Det var de som stod for produksjonen.

Rederiene Kosmos og Thor Dahl utgjorde ryggraden i Sandefjords shipping på hele 1900-tallet. De holdt liv i verkstedene Framnes mek verksted og Corneliussen mek verksted. Framnes var travelt opptatt med å bygge og reparere båter, mens Corneliussen bygde utstyr til hvalfangstflåten.

Her ser vi en forlengelse av Hvalfangstmuseet nede ved havna ved hvalbåten Southern Actor. Det er en fullt restaurert båt som kunne operert som hvalbåt i dag. Den tar noen tokter i året på veteranbåt samlinger og charterturer for firmaer som vil være med å sponse driften litt. Det er gamle hvalfangere som er mannskap og historiene kommer lett fra gamle sjøulker. To av mine onkler er med og underholder med historier. Her har Southern Actor fått besøk av tre Hollandske marinefartøy.

Skipsverftene i Sandefjord er i dag historie, men Framnes holder fremdeles sitt navn i hevd i Framnes Industrier som har omreisende sveisere og platearbeidere.

Der hvor det for femti år siden lå store skip i Europas største flytedokk ligger det nå skole og teknologibedrifter i det gamle administrasjonsbygget og nye bygg som er kommet til.

Det hender det kommer båter inn til kai for å bli rustet opp og i sommer har Prinsesse Ragnhild ligget til kai og blitt pusset litt på.

I sin tid hadde jo både m/s Prinsesse Ragnhild og m/s Kronprins Harald Sandefjord som sin hjemby.

Nå er det m/s Color Viking og m/s Bohus som trafikkerer Sandefjord Strømstad fire ganger daglig. Her ligger m/s Bohus til kai mens m/s Color Viking har tatt oss med på en tur.

Det foregår jo fremdeles mye langs Sandefjordsfjorden. En av Norges mest kjente bedrifter som har fabrikker og kontorer rundt om i hele verden, har sin hovedadministrasjon hvor i sin tid malingfabrikken lå

Jotun er fremdeles en hjørnesteinsbedrift i kommunen og familien Gleditch som grunnla bedriften, er en avholdt og respektert familie i Sandefjord. Bjørn Ole Gleditch er i dag en meget popullær ordfører fra Høyre.

På andre siden av fjorden ligger det som tidligere het Jahres Fabrikker og Vera Fabrikker.

Ikke det vakreste synet ved fjorden, men i sin tid så var det viktig industri i foredlingen av hvalolje og andre produkter de benyttet fra hvalen. Det er fremdeles aktivitet ved bedriftene på østsiden av fjorden, og i dag er det Pronova som opererer tidligere Jahres Fabrikker. Vera som ligger lenger sør ble i sin tid kjøpt av Owns Corning, men om de driver der nå, vet jeg ikke.

Igjen når vi tar oss litt lenger ut i fjorden og over på vestsiden igjen, kommer vi til Thorøya. Det var Thor Dahl sin utstyrsbase under hvalfangertiden. Her lå majestetiske kokerier som Thorshøvdi, Thorshammer og Thorshavet i opplag om sommeren og ble utrustet til ny ekspedisjon når høsten kom. Det har etter hvalfangsten vært plastfabrikk og visse utstyrsprodusenter der opp gjennom årene. Vi ser et flott baugskjold fra en av Thor Dahlbåtene henge på veggen. Thor Dahl hadde en blåhval som logo på skipsskorsteiene og den var viden kjent i verdens havner som “The blue sardin”.

Men vi får komme oss inntil byen igjen. Dette NIB’et tenkte jeg skulle inneholde mest av de sentrumsnære ting og fjorden som havn.

Park Hotel står jo tydelig fram i bybildet uansett hvilken vei man ankommer byen. I sin tid var det nok et av norges flotteste hoteller og ballustraden med kjempestore gobeliner var nesten verdenskjent for noen i hvert fall. Nedenfor ligger en fantastisk småbåthavn som dessverre ingen blir enige om å ta utgiftene med å pusse opp. Ulabrand båtforening og deres markante bygg ses i forgrunnen her. Det er verdt et bilde fra en annen vinkel også.

Ellers inne ved havna har det i de siste år foregått en del utbygging. Sandefjords “Aker Brygge” begynner å ta form og det er visst noen flotte leiligheter her.

 Vi ser Grans Bryggeri i bakgrunnen mellom “blokkene”. Et av få bryggerier som er selvstendig og brygger skikkelig øl. Grans brøyt ut av bryggeriforeningen først på grunn av bestemmelser om produksjon av Solo og så fordi de ville importere billig øl fra Faxe i Danmark.

Her har vi Southern Actor igjen med restauranten Kokeriet med det spisse taket og så har vi Thor Dahl bygget hvor skipshandelene og rederikontoret la i “gamle dager”. I tredje etasje her lå mønstringskontoret som var på størrelse med et av dagens arbeidskontorer. Her gikk du opp for å få hyre og var det første gang, så var det viktig å ha den rette familietilhørigheten. Min familie på moren min side var rederiseilere i Thor Dahl, så jeg fikk hyre på dagen som syttenåring og ferdig med realskolen.

På hjørnet i Thor Dahl bygget ligger nå puben James Clark, oppkalt etter hvalfangerselskapet Rosshavets kjente kokeri Sir James Clark Ross. Vi hadde tidligere i Sandefjord en popullær pub som het Sir James.

Her ser vi “Brygga” og leiligheter fra en annen vinkel og på vei dit bort må du gå forbi norges eldste og etter min mening beste fiskeforretning, nemlig Brødrene Berggren.

Du må også passere denne flotte statuen av fiskekona Fea Bolt som solgte fisk fra kjerra si.

Jeg nevnte innledningsvis at Anders Jahre har donert en del til byen. Et bygg han donerte for ca femti år siden er Ekeberg Krematorium. På folkemunnet den gang kalt for Jahre-grillen. Et flott bygg og en vakker gravlund.

Her er det minnelund for sjøfolk som ble borte på havet og de som falt i krig. Et flott gravsted for bemanningen på et britisk fly som ble skutt ned under den annen verdenskrig blir holdt vedlike.

Likeså steinen over de russiske fangene som døde under fangenskap i Sandefjord.

Utenfor Sandefjord kirke er det et minnesmerke over sjøfolk som ble borte under begge verdenskrigene. Det var mange sandefjordinger som deltok aktivt i krigshandlingene i den britiske flåten. Min bestefar var ute i seks år og min yngste onkel fylte fem år da ”fremmedkaren” kom hjem.

Nå er ikke dette akkurat noen fremmedkar, men det er Landstad, han med salmeboka, som var prest i Sandar. Vi ser Sandar Herredshus i bakgrunnen her. Det var her den sammenslåtte kommuneadministrasjonen holdt til fram til 1975. Til venstre i rundkjøringen her ligger Sandar kirke.

Og tvers overt igjen på andre siden av rundkjøringen ligger Olavs Kapell. Det ble donert av Konsul Lars Christensen og her kan man høre fantastisk orgelmusikk hvis man kommer til rett tid.

Som i resten av landet, er det sterke tradisjoner som rår når 17.mai kommer. Men i Sandefjord er det litt spesielt siden “Barnetogets far” sammen med Bjørnstjerne Bjørnson, virket i Sandefjord.

Postmester Ole Hansen arrangerte for første gang gutteflaggtog i Kristiania i 1870 og i Sandefjord i 1884 da Ole Hansen var postmester her. Denne statuen står på torget og på andre siden av det nordvestre hjørnet av torget ligger den evindelige pølsebua MacDonalds.

Dette hjørnet var det mest kjente hjørnet i Sandefjord i mange år. Her lå nemlig restaurant Iris med deres fantastiske uterestaurant. Det var ikke den sjømann som ikke visste hva Iris var og hvor det lå. Der kunne kapteiner, lettmatroser og reder drikke pils side om side. Og ble du høyrøstet så kom enten Martha, Lilly eller Karen og tok deg i kragen. Man trengte ikke utkastere den gang man hadde respekt for folk.

Vest i byen, på Kathrineborg, ligger Brydeslottet som i sin tid tilhørte familien Bryde. Da jeg vokste opp var dette vårt bibliotek og mang en eplehage ble besøkt på turen dit da det ligger mange erverdige eiendommer med bugnende frukttrær på nedsiden her.

På andre siden av byen ligger Preståsen. Der har man god utsikt til havnen og byen. På nedsiden ligger den idylliske Bjerggaten med sine gamle skipperhus og like bortenfor kommer nye bygg opp langs torget.

Vi avslutter denne turen i Sandefjord i motsatt retning som vi begynte med utsikten fra havnen og byen og opp mot vår lokale helt Anders Jahre og tar en runde på eiendommen som nå er i kommunens eie.

Vi ser Midtåsen oppe i skogen til høyre. Det er et forflatet bilde da det er tatt med telelinse og gir dermed ikke den rette dimensjonen over byen og opp til åsen.

Vi kjører opp Dølebakken og tar inn til venstre ved Jahreporten som dessverre ikke er her lenger. Men vi ser da portstolpene og kommer vi lenger opp ser vi portalen som sto over stolpene nede ved veien.

Portene var utført med samme gull- og grønnlakkede stål. Det var ingen som gikk forbi her uten invitasjon. Men hadde du et ærend så kom du hit. og da henvendte man seg enten i portnerboligen som ligger inn til høyre eller som mest vanlig i kjøkkeninngangen bak fløyen til vestre her.

Det er spisesal i fløyen som i dag blir brukt til bespisning ved representasjon og større selskap.

Hoveddøren er det ikke så mange sandefjordinger som har gått inn, men nå er det åpent til visse tider. Det var dessverre ikke åpent da jeg var der.

Jeg traff på noen dansker da jeg kom rundt på andre siden og kunne fortelle dem at her hadde A.P. Møller (Rederiet Mærsk) vært flere ganger sammen med Onassis og diskutert shipping. Da forsto de hva slags størrelse i shipping Anders hadde vært.

Her ser vi opp mot huset hvor det på første avsatsen i trappene er en stor karpedam.

Videre er det et par gamle kanoner og noen statuer oppover på avsatsene.

Dessverre kom jeg ikke innenfor, men bare en liten titt inn i et vindu. Ikke de beste forhold for fotografering, men et lite glimt ble det jo.

Jeg håper jeg kan komme på innsiden før mitt neste NIB om Sandefjord da jeg skal ta dere med litt mer rundt i byen og ut på øyene.

Hvor reisen går herfra bør jo ikke være så langt så jeg anbefaler dette reisemålet:

NIB – SANDEFJORD II http://www.vgb.no/9451/perma/366173

Tips oss hvis dette innlegget er upassende