Dette er den store ”Major-uka”.

Damenes første major er akkurat ferdigspilt og Suzann (Tutta) Pettersen fikk igjen en andre plass i den turneringen. Hun er for øyeblikket verdensfirer i damenes golfverden og ligger på tredje plassen på årets pengeliste.

Torsdag starter kanskje den største og gjeveste turneringen på herresiden, US Masters på Augusta i Georgia. En fantastisk opplevelse for alle som elsker golf.

Men så har vi alle disse forhåndsdømmende og nedlatende golfskeptikerne som mener at golf ikke er en sport og tror at sporten bare utøves av ”rike snobber” og folk som tror de ”er noe”.

Norges Golfforbund er Norges tredje største idrettsforbund med ca 120.000 medlemmer og det forbundet som har vært i sterkest vekst de siste tjue årene.

Dream team

Golf bedrives av mennesker i alle aldre og innen alle ”samfunnslag”. Det er så absolutt ingen rikmannssport og ingen dyrere idrett enn de fleste andre idretter i vårt samfunn. Utstyr og bekledning er noe vi alle skal ha for å utøve vår sportslige interesse enten det er på hobbybasis, som amatør eller proff.

Jeg har lest innlegg på bloggen de fire årene jeg har vært her om mange forståsegpåere som har slengt ut av seg de mest tullete utsagn om denne idretten som bare har bekreftet at de ikke har hatt et eneste begrep om hva golf er.

Det er faktisk en unik sport hvor alle kan konkurrere med alle i visse konkurranseformer og vinne hvis deres dag er god.

Med andre ord så kan jeg slå Tiger Woods på en god dag. Ja, for han også, bare min dag er bedre.

DSC02805 copy

Jeg er ingen god golfspiller, jeg burde vært mye bedre da jeg har spilt i ca tjue år. Men jeg har til tider vært skadet og arbeidssituasjon har gjort at jeg ikke har kunnet spilt på ukevis, ja ikke en gang på flere måneder.

Men jeg har likevel glede av min golfidrett og det sosiale samkvem det er å treffes på bane og ved en forfriskning etter spillet hvor poeng, slag og andre hendelser ute på banen diskuteres.

De fleste er enige i at skal noe kalles en sport eller idrett så kreves det en viss fysisk ytelse samtidig som man må ha et friskt hode for å konsentrere seg eller orientere seg i sine omgivelser slik at ens prestasjoner vil gi et positivt utslag i ens konkurranseform. De fleste bedriver sin idrett for å bli bedre enten for å vinne over seg selv eller andre. En konkurranse både mot seg selv og andre.

Våre to beste golfere på både herre- og damesiden spiller i øverste divisjon innen golfen, nemlig på den fremste ”touren” i USA. Henrik Bjørnstad er god, men ikke i verdenstoppen, mens derimot Suzann Pettersen er en av de beste på damesiden, rangert som nummer fire i verden.

DSC05712

Når vi da tenker på at golf sannsynligvis er den største individuelle idretten i verden, så er det ikke mindre enn en fantastisk prestasjon.

Dit kommer man ikke uten at man er i meget god fysisk form samtidig som man har et meget klart og konsentrert hode. Det er teknikk, koordinasjon, utholdenhet og strategi i samspill med et utrolig sterkt ”hode” for å kunne vinne en turnering.

Nå innser jo de fleste på amatørnivå at de ikke kan leve av sin idrett, men det er det jo ikke så mange fotballspillere eller langrennsløpere som gjør heller.

DSC02652 copy

Men det er ikke så mange idretter som generer så mye penger i produksjon av utstyr, vedlikehold, administrasjon og veldedighet som golfsporten.

PGA-Touren i USA har gitt flere milliarder i veldedighet siden den startet og ved hver tournering som går over drøye førti helger i året samles det inn flere millioner i veldedighet hver helg.

Og ja, vi snakker ikke kroner, men dollar.

Shell Houston Open som gikk av stabelen sist uke, har siden sin opprinnelse for drøye femti år siden samlet inn over femti millioner dollar til vanskeligstilte barn og ungdom i Houstonområdet for tilrettelegging og hjelp på skoler og organisasjoner som driver med barn- og ungdomsarbeid. Og slik kan det nevnes i fleng av sponsortiltak. Egne sykehus blir drevet av sponsorinntekter fra golfturneringer, miljøprosjekter og dyrevern blir tilgodesett og ambassadørordninger for å fremme sporten gjør at flere som ikke har forutsetningene for å starte med golf, får sjansen.

DSC02671 copy

Golfanlegg gir grønne lommer i områder som ellers ville blitt ”nedbygd”, gir friområder for dyreliv og er med på å rense vann- og avløpssystemer mange plasser rundt om i verden.

Ja det tar nok også en del vann visse steder, men infrastruktur og urbanisering blir allikevel beriket.

DSC03567_edited-1

Jeg har ved flere anledninger golfet i det sydlige Afrika og der er det vanlig at man har caddier. Man må ikke bruke caddie, men ved å gjøre det så får caddien som normalt ville vært ute i et meget stramt og underbetalt arbeid, en god dags inntekt for seg og eventuelt en familie.

Neste gang du har anledning til å se en golfturnering, enten i ditt nærområde eller på TV nå til helgen, så vit at de som underholder deg har lang trening i å utføre sin sport. Det ligger beinhard trening dag ut og dag inn for å prestere det de gjør.

Og jeg kan forsikre dere om at det ikke bare er å klaske til en liten hvit ball.

Det er teknikk, koordinasjon, utholdenhet og strategi i samspill med et utrolig sterkt ”hode” som må til for å kunne vinne en turnering.

Hilsen en, i fotballterminologien, femte fjerdedivisjonsspiller innen den store idretten golf.

Keep your head down :-)

.

En oppdatering med tanke på en artig turnering som går på Viasat Golf i kveld fra 21.00 til 23.00.

Det er nemlig en artig par-3 turnering i forkant av Masters. da er det lett å få en innføring i birdies, par og bogeys. Og er vi heldig så er sjansen for en hole-in-one så absolutt til stede.

Fine bilder med vårens amerikanske blomster forskjønner skjermen også.

Louis Oosthuizen vant par-3 turneringen og hittil har ingen som har vunnet den turneringen, vunnet The Masters.

Og så jeg som hadde (har) Oosthuizen som en outsider til seier i år da. Sjansene er fremdeles store for at det skal bli en sør-afrikaner i hvert fall :-)

 

.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende