Hva er husmannskost egentlig?

Hva forbinder vi med det i disse ”ferdigmattider”? Er det at maten er laget fra bunnen av med tradisjonsrike råvarer eller er det at det er billig og på en måte fattigslig mat?

Det er kanskje litt av begge deler, priser og tilgang har endret seg stort opp gjennom årene og mye mer er tilgjengelig for oss i dag.

Det er i dag vanskeligere å få tak på noe av det som var vanlig da min far var ungdom, men den gang så visste de ikke hva pizza var for eksempel og i dag har vel ikke mange ungdommer hatt lever til middag.

Bare på de siste ti årene har det blitt betraktelig mindre lever å få tak på i matvarediskene. Ja selv hos slakteren kan det være vanskelig til tider.

Jeg elsker matretter med råvarer som er tilberedt fra bunnen av hjemme på kjøkkenbenken slik at lukt, smak, kraft og krydder beriker miljøet uten for mange E-verdier og forskjellige salter og kunstige aromaer.

Jeg skal utover våren og sommeren prøve å belyse litt norsk tradisjonsmat og mat som oftere ble tilberedt ”før” og så får vi heller ha et løst forhold til ordet ”før”.

Det å koke kraft på bein, kjøtt, fisk, grønnsaker og urter gir en stor tilfredsstillelse til en som er glad i å lage mat. Det blir litt mer ekte og smaken blir som regel bedre enn det ”masseproduserte”.

En kraftig og smaksrik gammel rett er oksehale, enten i gryteform eller som suppe. Og denne oksehalegryten har jeg laget i tretti år nå. Ikke akkurat slik som nå, men ”man tager hva man haver” og så blir resultatet godt i enden fordi jeg brukte basisproduktene. Denne gangen har jeg nok mat til fire fem stykker.

Og det er sånn rundt regnet:

To kilo oksehale, 0,5kg sellerirot, 4 store gulrøtter, 3-4 paprika, 4-5 sjalottløk, 2 store løk, 4 stenger stangselleri, 1 fedd hvitløk og 1 fl rødvin.

Finhakk sjalottløk, hvitløk og halvparten av sellerirot og stangsellerien og kjør gylden i en vid gryte.

DSC05821

Samtidig skal oksehalestykkene brunes og stykkene skal være rullet i mel med godt med salt og pepper i.

DSC05822

Oksehalestykkene plasseres på de gyllne grønnsakene i gryta og rødvin helles over slik at det dekker. Dette skal nå syde under lokk i 2 timer.

DSC05824

Paprika skal grilles i 10-15 minutter, du skal se at det begynner å bli svidd og bobler i skinnet. La bitene ligge en stund i plastpose før du flår av skinnet som nå er en enkel affere. Hakk opp og tilsett gryta.

DSC05823

De resterende grønnsaker har du selvfølgelig kuttet opp i passende biter og alt helles over for å syde med i rundt den siste halv timen.

DSC05825

Totaltiden for kjøttet til å bli mørt og løsne fra beinet er 2,5 time, kanskje opptil 3 timer.

Dette er mektig og smakfull mat som passer godt sammen med en god potetmos eller pasta som tagliatelle. Du serverer selvfølgelig samme rødvinen til i rikelige mengder, men det går fint å servere godt øl til også.

Har jeg fått mye kraft eller velger å servere retten med lite ”saus” til, bruker jeg ofte noe av kraften til løksuppe eller oksehalesuppe ved en senere anledning.

For dette er kraft man ikke skal slå ut eller sløse med. Man får ikke bedre kraft.

Jeg skal kose meg med dette seinere i dag, da jeg har lov til å unne meg noe litt spesielt i dag.

DSC05826

Smakelig måltid da dere :-)

.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende