Hjemmelaget ertesuppe er mat for Mons.

Ja, for breiflabben også.

Jeg lager ertesuppe en gang i mellom, når jeg ser det ligger knoker på salg i disken og jeg kan plukke med meg noen gode rotgrønnsaker samtidig.

Som oftest skjer det på høsten, det er jo en god tid for suppekoking og så kan jeg fryse ned noen saftige porsjoner for å ha utover sure høstkvelder.

Nå er det jo snart sommer, men jeg falt likevel for fristelsen da jeg så en skikkelig fin saltknoke i disken på nesten 1,5 kilo.

Her skal det bli snaddermat for Flabben tenkte jeg. Et måltid med både ertesuppe og min private variasjon av den polske nasjonalretten Golonka.

Ei pakke med gule erter kjøpes inn og både erter og saltknoke legges i vann til neste dag. Ikke i samme vann da, men hver for seg i dertil egnede kar.

DSC05854 copy

Jeg har gjerne ei klype salt i ertevannet, det lærte farmoren min meg og så skifter jeg vann på knoken en gang også.

Når jeg er klar eller rettere sagt, når ertene og knoken er klar, kutter jeg opp en stor gulrot, et par løk og passelig bit sellerirot i biter. Det har jeg i bunnen av kjelen og har ertene over og fyller på med vann så det dekker knoken.

DSC05855 copy

Det skal mer grønnsaker på siden, så du må ha plass til det.

Gryta står og syder i 1,5 til 2 timer før jeg har oppi tre fire gulrøtter til, et par løk, resten av selleriroten og kanskje noe kålrot.

I dag hadde jeg oppi store biter av kålrot da jeg skulle bruke de til mitt golonkamåltid.

Jeg koker det hele en halvtime til, da er de siste grønnsakene passe møre og de grønnsakene jeg hadde med fra starten av er kokt til ”jevning”.

DSC05856 copy

Nå er det hele ferdig og jeg fikk en stor porsjon til mitt golonkamåltid og tre porsjoner til frysing. Ikke dårlig det for en hundrelapp.

Jeg begynner selvfølgelig mitt måltid med en tallerken suppe før jeg går over til hovedretten.

DSC05859 copy

Og det er mat for Mons. Eller i dette tilfellet, Breiflabben.

God sennep til kjøttet, skulle helst hatt russisk ”gartsiza”, men en god Dijon for holde for denne gang. Beggars can’t be choosers ;-)

DSC05860 copy

Når jeg klapper meg fornøyd og mett på maven, må jeg likevel ha en liten suppetallerken etterpå.

DSC05862 copy

Jeg orker ikke mer øl etter et slikt måltid, men jeg klarer å skylle ned de siste restene i mitt svelg med en akevitter til.

Golonka er som dere skjønner en kraftig bonderett med svineknoke og rotgrønnsaker til og har sine variasjoner rundt om i Polen slik som jeg har min.

Smaklig måltid alle sammen :-)

Nå tror jeg jaggu jeg må ha meg en middagshvil ;-)

.


Tips oss hvis dette innlegget er upassende