Denne trettende luka i årets Adventskalender,

burde jo selvfølgelig handle om Luciadagen, den trettende desember. Men det regner jeg med noen av dere andre her inne tar seg av, dere som har barn i barnehage eller i småskolen. Det er vel der Luciafeiringen hører hjemme.

Nei jeg skal heller ta for meg noe som mange forbinder med en juletradisjon i Norge, nemlig akevitt. Hvorfor jeg sier juletradisjon er fordi mange av våre landsmenn tragisk nok bare kjøper og nyter akevitt til jul. Vår nasjonaldrikk som kan nytes til nesten all slags mat og til alle døgnets og årets tider.

Men altså de fleste drikker akevitt til jul og for noen så står det faktisk noe akevitt igjen over til neste jul også.

Vårt naboland i syd, Danmark, har et mye mer avslappet forhold til akevitt og når og hvor den kan nytes. Der drikkes akevitt til frokost, ja dansk frokost altså som normalt er en sein lunsj.

Akevitt

Vi har mange akevittyper på vinmonopolet og de fleste av dem er norske. Her ser vi et knippe av de mest populære og den som er mest populær er Gammel Oppland, fuselfri og dobbelt destillert som det så fint står på etiketten.

Gammel Oppland var den akevitten med lengst lagringstid på fat i Norge inntil noen få år siden da en eller annen av de nye spesialakevittene visst nok skulle lagres noe lenger. Men Gammel Oppland har 26 måneder på fat.

For å få et lite perspektiv på hvor populær akevitten har blitt de siste årene så er det nå 116 produktvalg av akevitt på polet 104 fra Norge 8 fra Danmark og de resterende 4 fra andre EU land.

Jeg fikk nok min første smak av akevitt på tur med guttemusikken til Danmark i en alder av 16 år da jeg fikk kjøpt meg en ”kylling” som er en kvart flaske rød Aalborg. Det smakte pyton selv med godt dansk sodavann med appelsin som blandevann. Et par år seinere fikk jeg vel en liten en til julefrokosten og siden har jeg vært frelst.

Hjemme i min familie har det vært tradisjon å alltid ha akevitt. Min far elsket en akevitt til et sildesmørbrød, til spekemat, lutefisk og selvfølgelig til juleribba. Han skulle helst ha den litt kald på føttene som han sa, med andre ord så skulle akevitten alltid stå i kjelleren og da var den sånn passe temperert når den kom i glasset. Litt kaldere om vinteren enn om sommeren da spekematen var framme til stadighet. Nå som mine brødre og jeg holder akevittradisjonene ved like ved alltid å ha akevitt i huset, står den som regel i skapet der den andre spriten står.

Snapseglass

Det blir alltid drukket mange glass akevitt i vår familie og noe av grunnen til det ser dere her. Den blir servert i små glass, glass som rommer 1,5 til 2 cl og glassene som vi hadde hjemme er den typen som ses til høyre på bildet. De glassene hadde min stemor med seg fra Danmark da hun og hennes sønn ble en del av familien i 63. Da vi brødrene trettifem år seinere skulle dele boet etter de gamle, havnet de siste tre glassene av opprinnelig åtte hos meg som et kjært minne. I dag supplerer jeg med andre glass av liknende type som jeg kjøper på markeder eller hos antikvitetshandlere i Danmark.

Juleakevitten eller tradisjonene med akevitt til jul i Norge har dessverre to sider og den ene er ikke så hyggelig da mange ikke tåler kombinasjonen øl og akevitt. Og da særlig akevitt servert i ”store pokaler” som min far sa. Det er fort gjort å bli mer enn litt på druen når man drikker øl og akevitt av omtrent like store glass. I Danmark er det blitt fire cl glass mange steder mens det vanlige i mange år har vært det typiske som rommet 2 cl. Det skulle riktignok skjenkes til randen og helst litt til. Her ser dere typisk fasong på gode akevittglass hvor det minste tar 1,5 cl, mens det andre Aalborgglasset tar 4,5 cl og da kan det fort gå galt.

Aalborg

Det meste av den norske vanlige akevitten, jeg snakker ikke om de fancy byakevittene og forskjellige måltidsakevitter, kan brukes til det meste av tradisjonsrik norsk mat. Som en gylden regel vil jeg si at den blanke akevitten passer best til silderetter og den gylne til diverse kjøttretter og lutefisk. Men den gylne kan også godt brukes til sild.

Jeg har en kamerat på Gjøvik som alltid tilpasser det de skal ha å spise til det de skal drikke, og da må de finne noe som passer til akevitt, for det er det som kommer på bordet.

For dere som er glad i akevitt og samtidig vil prøve å vise litt hensyn med tanke på inntak av akevitt i julen, kan dere jo prøve å drikke lettøl til i stedet for noe som er sterkere. Godt lettøl som Grans og Aass sitt går fint til norsk julemat og akevitt. Og har dere da som jeg en karaffel å helle fra, så slipper dere spritflaska på bordet som kanskje provoserer de gamle tantene og bestemødre litt. Og så blir det unektelig mer julestemning av det også.

Holmegaard

Nyt deres akevitt med andakt og glede så får dere et hyggelig og smakelig måltid.

Skål og god jul når den tid kommer.

Enda-en

;-)

.

Her finner du andre luker i årets adventskalender:

 http://jojja.vgb.no/2010/12/12/adventsklenderen-2010-av-en-knipe-bloggere/

.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende